Jumat, 06 Januari 2017

Inilah RAHASIA Di Balik Hotel Yang Pekerja Hotel Tak Akan Beritahu Anda - Jangan TERKEJUT !!!

Ada yang pernah menginap di hotel 3 bintang, jadi 5 bintang juga ada bergantung pada kemampuan seorang itu. Disini kami ingin berkongsi tentang rahsia bilik hotel yang kita sendiri tidak tahu. 
Oleh kerana staff pengemas bilik hotel selalunya di beri saat 30 minit atau kurang untuk mengemas satu bilik, kebanyakan peralatan di hotel tak sebersih yang anda kira. Kami bukanlah mahu menakutkan anda. Namun kami hanya mahu memberitahu. Berikut adalah 5 rahsia di bilik hotel yang patut anda tahu. 
Rahsia 1 : Jangan Guna Gelas Di Bilik 
Gelas di bilik anda mungkin berkilat. Namun ia sebenarnya menjijikkan. Kebanyakan staff mengemas bilik tidak mencuci gelas itu, tetapi hanya mengelapnya saja. Dalam satu pendedahan oleh Fox News pada tahun 2007, kamera tersembunyi yang dipasang di hotel mewah bandar itu merakamkan yang gelas di bilik selalunya tidak dibasuh. 
Kadang-kadang ia di sembur dengan pencuci tingkap dan dilap dengan tuala kotor. Ada yang membersihkannya dengan menggunakan sarung tangan yang sebelum itu digunakan untuk mencuci mangkuk tandas. Pilihan terbaik? Bawa cawan plastik dari rumah. Bila tidak juga, cuci dulu gelas dan cawan dengan air panas sebelum menggunakannya. 
  
Rahsia 2 : Jangan Guna Cerek Air di Bilik 
Ah! Cerek air di bilik hotel.. siapa yang tidak sukakannya? Memang best bila bisa membancuh teh serta kopi di bilik yang sejuk. Namun dalam satu pendedahan didalam majalah Saloon, seorang pengemas bilik mengakui yang ada satu perkara yang pelik mengenai cerek air. Cerek sebenarnya sering jadikan tempat meletak kond*m terpakai. 
  
Menurutnya, beliau mempunyai satu pen yang digunakan khusus untuk mengambil kond*m itu. Begini rutin pembersihan beliau. Pertama buang benda itu. Lalu sembur pencuci, bilas dengan air panas serta ulang bila lekit cecair masih ada. 
  
Tambahnya lagi, beliau sangat kerap menemui sisa tersebut di dalam cerek sehingga apabila beliau menjerang air di rumah, beliau sering terbayang apa yang terjadi di bilik hotel. 
Kesilapan 3 : Pintu Hotel Mudah Dibuka 
Tidak kisahlah samada anda bercuti di hotel bajet atau hotel mewah, bawa sendal pintu anda untuk keselamatan. Setiap kali anda ada di bilik, letak sendal di pintu. Mengapa? Sebab tidak kiralah betapa canggihnya sistem keselamatan pintu anda, ia tidak se-selamat yang anda kira. Sistem kunci rantai serta sistem kad elektronik mudah dibuka — tidak kiralah samada oleh orang luar ataupun staff hotel sendiri. 
  
Jadi anda perlukan sendal anda. Meskipun murah, sendal pintu yaitu cara paling efektif menghalang orang yang tidak dikenali dari masuk ke dalam bilik pada saat anda, pasangan anda dan anak-anak sedang tidur. 
Rahasia 4 : Jangan Guna Air Dari Paip Untuk Minum 
Bila anda menginap lama di hotel, guna air mineral sebagai air minuman. Jangan gunakan air paip dari bilik air, terutamanya bila anda bercuti di kawasan yang mempunyai air tercemar dari sisa najis manusia serta racun serangga seperti di Cameron Highland. Kisah anak-anak cirit birit selepas pulang dari situ yaitu perkara biasa. 
Bila itu belum membuatkan anda risau, pernah dengar kisah dua pelancong Britain di Cecil Hotel, Los Angeles? Tidak tahan dengan rasa air yang agak pelik mereka melaporkannya kepada pihak hotel. Setelah di selidiki, staff hotel mendapati bahawa selama ini memang mereka menggunakan air yang kotor untuk mandi, minum dan menggosok gigi. Kenapa? 
Kerana ada mayat seorang wanita Cina telah mereput lebih 2 minggu didalam tangki air yang digunakan di seluruh hotel. 
Rahsia 5 : Jangan Bersandar di Tingkap Bilik 
Ya. Bersandarlah di tingkap bilik, bila anda ingin mati muda. Tingkap di bilik hotel selalunya tidak diperiksa dengan kerap, walaupun di bilik-bilik hotel mewah di dalam bangunan tinggi seperti di Kuala Lumpur. Setiap bulan, ada saja berita dari seluruh dunia mengenai kanak-kanak serta orang dewasa yang jatuh disebabkan mereka bersandar di tingkap hotel. Tidak kiralah samada hotel itu hotel murah atau hotel mewah, kedua-duanya tidak selamat. Tidak percaya? Lihat apa yang anda jumpa bila anda google hotel window fall.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Inilah RAHASIA Di Balik Hotel Yang Pekerja Hotel Tak Akan Beritahu Anda - Jangan TERKEJUT !!!

0 komentar:

Posting Komentar

Catatan: Hanya anggota dari blog ini yang dapat mengirim komentar.